MENÜ

Doygun Ekmek Nedir? Neden Tercih Edilmelidir?

Ağustos 05 2021 Tarım

Çağın ilerlemesi, yalnızca teknoloji konusunda fayda sağlamadı. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarımız ve yaşam koşullarımız da değişti. Yoğun bir tempoda ve şehirde yaşamak, birtakım sağlık sıkıntılarını da beraberinde getirmeye başladı. Bu nedenle sağlıklı yaşam ve uzun bir ömür için daha kaliteli beslenmeye başladık. Eskiden bilinçsizce tükettiğimiz her şeyi sofralarımızdan yavaş yavaş kaldırmaya başladık. Bunların en önemlisi ise şüphesiz ki beyaz ekmek oldu. Kepekli ekmek zaten üretiliyordu fakat son 10 yıl içerisinde “ruşeymli”, “doygun”, “tam tahıllı” gibi kavramlar hayatımıza girmeye başladı. Market reyonlarından ekmek fırınlarına kadar her yerde bulabileceğimiz ekmekler, hem lezzetli hem de sağlıklı olduğu için beyaz ekmeğe nazaran daha fazla tercih edilmeye başlandı.

Peki nedir bu tam buğday?

Tam buğday, taneli tahılların doğadaki hali demektir. Üç tabakadan oluşan taneler, her katmanında farklı vitaminler barındırıyor ve muhtelif faydalar sağlıyor. Kepek, endosperm ve ruşeym olmak üzere ayrılan katmanlar farklı amaçlar için kullanılabiliyor. 

Kepek

Tahılın kabuk bölgesi olan ve %15’ini oluşturan kepek, tahıl posası, B vitamini ve pek çok mineral bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkin rol oynayan fitokimyasal bakımından zengindir.

Endosperm

Tahılın en büyük ve orta kısmını oluşturan endosperm karbonhidrat bakımından zengindir. Bu nedenle bu kısımdan beyaz un elde edilir. 

Ruşeym

Ruşeym, tahılın vitamin ve mineral bakımından en zengin kısmıdır. E ve B vitaminleri, omega 3 ve 6 mineralleri bakımından zengin olan bu kısım içerdiği yüksek orandaki fitokimyasal sayesinde güçlü bir antioksidan olma özelliğine de sahiptir. Yalnızca karbonhidrat değil, protein bakımından da oldukça zengin olan bir kısımdır.

Neden tam buğday?

Tahılın bütün bu kısımlarının ortak bir paydada buluştuğunu düşünelim. Yani doğada bulanan o saf haliyle… Bu şekilde tüketilen tahıl, vitamin ve mineral değerlerini kaybetmez. Tok tutar, hazmı kolaylaştırır, obeziteyi engeller ve metabolizmamızı sağlamlaştırır. Tam buğdaydan elde edilen doygun ekmeği, günde 3 öğün 1’er dilim tüketebilirsiniz.


Paylaş:

E-Katalog

Güncel ürün kataloğumuz için lütfen aşağıdaki butona tıklayınız.

İndir

Tarifler

Anadolu’nun tahıl ve tohum mirasını sanata dönüştüren en değerli tarifleri incelemek için tıklayınız.

Tariflere Git
Sıkça
Sorulan
Sorular
Detaya Git